sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Touka Gettan

Aloin viikonlopun viime hetkillä katsoa Touka Gettan -animea päättäväisin mielin alusta. Olen ennen katsonut niinkin pitkälle kuin viidenteen tai kuudenteen jaksoon asti, mutta sitten se on jäänyt kesken. Touka Gettan perustuu visual novelliin, joten sen juoni on oletettavasti keskivertoa parempi.

Syystä tai toisesta animen tekijät ovat päättäneet laittaa jaksot kronologisesti käänteiseen järjestykseen, mistä voi oikein käytettynä syntyä jotain hienoa (kuten Memento), mutta jokin viestii minulle, että tässä tapauksessa se on vain kikka, joka ei ole millään tavalla perusteltu tai pohjustettu. Voisin katsoa jaksot kronologisesti oikeassa järjestyksessä, mutta se sotii vähän periaatettani vastaan - jos jokin on jotenkin tehty se on myös tarkoitettu nautittavaksi sellaisenaan. Toisaalta skippasin kyllä huolella Naruton filleritkin, eikä juoni tässäkään tapauksessa ole animen tekijän oma.

Käänteisen aikajanan integroimattomuudesta sarjan toteutukseen viestii mm. se, että eräänkin kaksijaksoisen episodin jaksot on myös laitettu käänteiseen järjestykseen, eikä koko episodissa ole sellaisenaan mitään järkeä varsinkaan, kun se muistuttaa lähinnä filleriä. Sen olisi minusta voinut jättää kokonaan pois tai siitä olisi voinut tehdä parhaat palat tiivistelmän, jotta se mahtuisi kokonaisuudessaan yhteen jaksoon. Tällaisenaan episodin jälkimmäinen (kronologisesti ensimmäinen) jakso on lähes turha.

Episodimaisuus ei muutenkaan sovi tällaiseen juonenkuljetukseen, jossa idean ainakin soisi olevan koko ajan täydentyvä kokonaisuus. Toisaalta lähes mielivaltaisista kohdista pätkityt jaksotkaan eivät sovi formaattiin, koska niiden aluilla ja lopuilla ei ole mitään konkreettista merkitystä. Nykyisellään juonen huipennuksen voi ymmärtää melko täydellisesti, kun on katsonut 4 ensimmäistä jaksoa ja sitten taas ensimmäisen jakson, eikä sen niin pitäisi mennä.

Jos aikajanan haluaa sotkea, kannattaisi ehkä ottaa mallia Haruhista, missä lähes jokainen episodi (kai yhtä lukuunottamatta) koostuu yhdestä jaksosta, ja täydentää silti kokonaisuutta. Eikä Haruhissa spoilita koko juonta ennakkoon ja huipennuskin pysyy lopussa. Tai sitten kannattaisi vaan antaa sen aikajanan olla, koska ilman ohjaajan vaivannäköä sen ronkeloiminen ei paranna katseluelämystä mitenkään.

Olen yrittänyt niellä Touka Gettania ennenkin tajuamatta, miksi se ruukaa jäädä kesken, vaikka siinä on paljon minua kiehtovia piirteitä. Nyt, kun asiaa on vähän analysoinut, tiedän miksi. Harmi sinäänsä, koska sarjassa ei ole muuten vikaa. Ensi kerralla katson jaksot Oikeassa järjestykessä... jahka kehitän dementian ja unohdan sarjan lopun, josta muuten pidin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti