perjantai 23. lokakuuta 2009

Old Boy

Luin tänään Old Boy mangan. Olen aijemmin katsonut vastaavan leffan, ja pidin siitä enemmän. Molemmat ovat hyvin pääpiirteiltään samanlaisia, mutta muuten hyvin erilaisia. Leffa oli tietysti mangaa paljon suppeampi, jo pelkästää pituutensa vuoksi (2 tuntia vs. 8 kirjaa), mikä ei sekään ole yksiselitteisen huono asia, kun manga tuntuu rönsyilevän ja venyvän jatkuvasti. Tämä toki sellaisen lukijan näkökulmasta, joka on katsonut aijemmin sen tiiviimmän version.

Jos aikoo jostain syystä sekä lukea että katsoa Old Boyn suosittelen aloittamaan mangasta, ja katsomaan vasta sitten leffan, ja niin tehdessään muistamaan, että kyse on aivan eri teoksesta.

Kevyitä spoilereita:
Loppuratkaisut ovat aivan erit, ja koska olin katsonut leffan ensin, tuntui kuin mangasta olisi puuttunut jotain. Toki manga on varmaan tässäkin tapauksesssa alkuperäinen tai ainakin lähempänä sitä, ja leffaan on vaan keksitty iskevämpi ja konkreettisempi ratkaisu, joka tosin muuttaa juonen luonteen täysin. Jos olisin lukenut mangan ensin ja katsonut vasta sitten leffan olisin varmaan suhtautunut sen eroihin paljon kriittisemmin.

Raskaampia spoilereita:
Mangassa jää vieläpä auki yksi melko oleennainen osa, eikä jatkosta ole tietoa, joten se jäänee spekulaation varaan, mikä on tavallaan aika siisti juttu. Se olisi vielä siistimpi, jollei se tuntuisi jälkeen päin siltä, että se on laitettu siihen tahallaan vain mietityttämään lukijaa, koska sillä ei oikeastaan ehdi olla minkäänlaista roolia itse juonessa. Leffassa kyseinen osa on tavallaan integroitu loppuratkaisuun tai jätetty pois.

Tähän mennessä on varmaan käynyt selväksi, etten pahemmin tee juonitiivistelmiä. Miksi tekisin, onhan niitä jo netti pullollaan. Teen vaan tällaista kommentointia, joista saa paremmin selvää, jos on jo lukenut tai katsonut kyseisen teoksen. En myöskään jaa arvosanoja, kommenteistani saa ihan itse päätellä kiinnostaako.

Minulta toki saa kysyä tarkempia piirteitä ja mielipiteitä kommenteissa, ja vastaan niihin mielelläni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti