perjantai 6. marraskuuta 2009

Baccano

Aliarvostettu anime numero 1.

Baccano on aivan loistava, ja jos koet, että voit luottaa minua, katso se, ja lue vasta sitten loput tästä kirjoituksesta.

SPOILERS
Animesarjojen Pulp Fiction. Niin epäkliseinen, erilainen ja laadukas, että siitä ei kukaan Japanissa pitänyt... Katsovat mielummin Dragonballia ja Sailor Moonia. Jatkoa siis tuskin on animen muodossa luvassa. Ei sinäänsä haittaa minua, koska tarina sellaisenaan oli kokonaisen oloinen, mutta romaanissa on kuulemma paljonkin enemmän kaikkea. Mutta jos toinen kausi olisi, sen mielelläni katsoisin.

En vieläkään voi uskoa, että Baccanossa ei ollut ainuttakaan koululaista tai moe-hahmoa. Kaikki fanservice tarjoiltiin tirkistelykohtausten sijaan väkivallan muodossa, mikä ainakin minulle passaa. Mainittakoon, että jakson 14 kohdalla ihmettilin kyllä, että miksi Bleachiksi ja Dragonballiksi tämä on mennyt, kun ihmiset mäiskivät betonilattioihin kraatereita ja heittelevät toisiaan kuin räsynukkeja. Meinasin jo jättää katsomisen siihen, kun luulin, että viimeiset kolme jaksoa olisivat jotain DVD-spesiaalifilleriä.

Baccanossa oli myös ehkä animehirstorian ensimmäiset koomiset hahmot, joista oikeasti pidin. Sarjassa kun käsitellään kuolemattomuutta, toivoin hartaasti, että ainakin heistä tulisi kuolemattomia, koska he ovat sen ansainneet. Itseasiassa Baccanossa ei ollut ainuttakaan hahmoa, josta en olisi pitänyt, mikä on melkoinen saavutus. Kaikki olivat riittävän karismaattisia, mutta myös persoonallisia, ja vaikka kenenkään henkilökohtaiseen historiaan ei pahemmin pureuduttukaan, pystyi hahmoja silti ymmärtämään.

Nyt on hyvä putki päällä, kun Bakemonogatarin jälkeen heti tämän katsoin. Pakko sanoa, että Baccano oli parempi.

9 kommenttia:

  1. Baccano! on tosiaan kyllä mainio. Mangaa siitä ei taida olla, kun sehän perustuu tosiaan kevytromaaniin, jonka kirjoittajalta tulee muuten talvella uusi sarja Durarara!!

    Ei moe-hahmoja? Czeslawhan on erittäin moe! Jacuzzi myös, Enniskin vähän. Tai sitten ei.

    Jännittävintä Baccanossa on se, että siinä on miljoona päähahmoa, epäkronologinen kerronta ja häiriintyny monigenre-juoni, mutta sitä katsoessa pysyy silti kärryillä. Jokaisesta hahmostakin oppii tykkäämään, ainakin niistä jotka ei ole rumia mafiapomoja.

    PS. Bakemonogatari on parempi

    VastaaPoista
  2. On Baccanosta jokin spin-off manga olemassa, mutta en tosiaan tarkoittanut sitä kun puhin mangasta. Juttelin vain aiheesta erään kaverini kanssa, joka kertoi lukeneensa Baccanoa, ja tein väärän oletuksen. Se on tosiaan alun perin kevytromaani.

    Saatan olla epätasa-arvoinen kun moe-hahmoista puhuessani tarkoitan lähinnä naishahmoja. Toisaalta niitä moe-termillä on alunperin tarkoitettukin.

    Jos mies-moeista puhutaan niin, Czeslaw tosiaan sellainen olisi jo pelkän shotamaisuutensa vuoksi. Jacuzzissi ei niinkään, koska ainakin omaan ymmärtämykseni mukaan moe-hahmoihin kuuluu joukko ennaltamäärättyjä kliseisiä hahmotyyppejä, kuten meganekko, tsundere, loli jne. Jacuzzi on originaali.

    VastaaPoista
  3. Argh... Miksei näitä kommentteja voi muokata...

    Ajatus katkesi ja sivutin kommenttisi loppupuolen. Varmaan siksi, että huomasin tuon "PS. Bakemonogatari on parempi" Mutta joo.

    Ennis voi olla lähempänä tavallista animehahmoa, kuin muut sarjan hahmot. That said, en menisi haukkumaan häntä missään nimessä muotista pullautetuksi moe-hahmoksi.

    Baccanossa oli tosiaan toteutettu oikein ja juonen kuljetusta tukevalla tavalla epäkronologinen kerronta, mikä toimii aivan loistavana voimakeinona.

    VastaaPoista
  4. Joo, moe terminäkin on jo vaikea sinällään. Miestenkin kohdalla moesta kyllä puhutaan, esmes Hetalia on tunnettu mies-moesarja. Nykyäänhän moe tarkottaa enemmänki jotain ihkusöpistä ja ihanan halattavaa hahmoa kuin varsinaista fetissiä.

    Perun kaikki muut puheeni täten, paitsi sen että Czes ON moe. : >

    VastaaPoista
  5. Niin no, kieltämättä oon esim kuullut erään Madun hehkuttavan seuraavasti: "Akagi on GAR mut Kaiji on moeee ;___; "

    VastaaPoista
  6. @Drasa:
    Muahahaha.

    Jos ihmiset noin ajattelevat niin siitä vaan. Itsessäni ei Kaiji mitään sisäistä paloa sytytä, kuten moe-termillä on joskus tarkotettu. Eikä Czes sen puoleen.

    VastaaPoista
  7. Eikö moen tarkoitus suomeksi tarkoita jotakuinkin "halattavuutta". Hahmolla on ihania ominaisuuksia tai luonne tai ulkonäkö, mikä vain pyytää halaamaan tätä ihunaista.

    Baccanossa on kuudere-Chane ja kömpelö-Ennis, nyt ainakin.. minusta..

    VastaaPoista
  8. Kirjaimellisestihan moe(ru) kääntyy suomeksi palaa, ja sillä on aivan aluksi tarkoitettu otakun sydämen liekeihin sytyttäviä anime- tai mangahahmoja.

    Nykyään ja täällä se voi tarkoittaa ties mitä, kuten kaikki muutkin länsimaalaisten omaksumat termit.

    Esim. Japanissa yuri=shoujoai, yaoi=shounenai/BL. Länsimaalaisen skenen mielestä yuri ja yaoi on jotain eksplisiittisempää, kun taas shoujoai/shounenai/BL on jotain herttaista käsikädessähuttua.

    Hahmon moeus on siis täysin jokaisen oma mielipide. Itse miellän moehahmoiksi stereotyypit, kuten meidot, tsunderet, koulutytöt ja sen sellaiset, koska silloin määritelmässä on jotain konkreettista. Ja näitähän Baccanossa ei ollut.

    VastaaPoista
  9. Minulle oikaistiin tätä kommenttia koskien, että moe(ru), joka tarkoittaa myös palamista, ei tässä tapauksessa itseasiassa juonnakaan juuriaan kyseisestä merkityksestä, vaan tarkoittaa "puhjeta kukkaan" tai "itää." Tämä alkaa käydä järkeen, kun kuulee sen vastakohdasta nae(ru):sta, joka tarkoittaa "kuihtua."

    Jokainen voikin sitten itse miettiä, mitä tuolla kauniilla metaforalla tarkoitetaan.

    VastaaPoista