sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Kara no Kyoukai

En koe olevani kykeneväin arvostelemaan Kara no Kyoukaita. Siitä huolimatta se ansaitsee oman postauksensa.

Ehkä joskus vielä pystyn kirjoittamaan siitä kriittisesti, mutta en nyt, kun juuri olen katsonut viimeisen jakson.

Arvostelun kirjoittaminen itsessään vaatii, että arvostelun kohdetta on voitava katsoa objektiivisesti ja hieman yläviistosta. Tarkoittaen sitä, että tiivistäessäni jonkun teoksen muutamaan kappaleelliseen sanoja, joudun suhtautumaan siihen jokseenkin ylimielisesti. Kara no Kyoukai on ehkä tähän mennessä ainoa kokemani teos, joka tuntuu kuin se olisi liian hyvä ihmisen tekemäksi.

Voin vain turista faktoja: Animaatio on kauneinta näkemääni, ääninäyttely on loistavaa, musiikit ovat jotain taivaallista. Juonesta, kerronnasta ja yleensäkin tyylistä jokainen saa itse kyhätä mielipiteensä. Olen varma, että kaikki eivät pidä Kara no Kyoukain monimutkaisuudesta ja sekavuudesta, mutta itse koen sen positiivisena seikkana, koska tällöin ei ainakaan saa kuvaa, että tekijät aliarvioisivat katsojaa.

En voi kutsua Kara no Kyoukaita täydelliseksi animeksi, koska se poikkeaa valtavirrasta niin suunnattomasti. Tekee pahaa edes ajatella sitä ja esimerkiksi Full Metal Alchemistia rinnakkain. Enkä nyt mollaa FMA:ta, se on loistava, mutta se on myös helposti ymmärrettävä ja konkreettinen kuin lasten ohjelma. Kun taas Kara no Kyoukai on taiteellinen, abstrakti ja kaunis.

Pakko olla kiitollinen Japanin otakuille, koska ilman heitä, tällaisella animella ei olisi maksavaa yleisöä.

Mainittakoon vielä, että Kara no Kyoukai on seitsimänosainen leffasarja, jonka osien pituudet vaihtelevat kolmesta vartista kahteen tuntiin.

3 kommenttia:

 1. En menisi sanomaan ettei elokuva olisi mainstreamia. Se on kuitenkin Type-Moonia ja Japanissa. Noh, ehkei mainstreamia 12-15 -vuotiaiden tenavien parissa, mutta muuten kyllä aika suuri juttu..

  Mutta mikäpä siinä, mahtavia leffoja. Tekis mieli enemmänkin.

  VastaaPoista
 2. Oliskin valtavirtaisa, mutta kun edes Tsukihime ei ole. Ainakaan omista animea katsovista kavereistani tietääkseni kukaan muu ei ole katsonut Kara no Kyoukaita.

  Toki se on Japanissa iso juttu, mutta kirjoitankin tätä suomeksi.

  VastaaPoista
 3. Hyvinkin samoilla linjoilla Raattiksen kanssa. Kara no Kyoukait ovat animea parhaimillaan. Juoni on tarpeeksi monimutkainen ja sekava, mikä takaa sen, että siitä saa jokaisella uudella katselukerralla enemmän irti.

  Ilman Japanilaisia otakuita ei ehkä suoranaisesti olisi DVD'itä ostavaa yleisöä, mutta voimmehan mekin tukea kyseistä sarjaa ostamalla esim. Kara no Kyoukai anime figuureja.

  Kyseinen sarja ansaistsee mielestäni blu-ray julkaisun enemmän kuin mikään muu.

  VastaaPoista