keskiviikko 27. tammikuuta 2010

Filleri

Olen pahasti jäämässä tammikuun quotasta, joten Raattis ylpeänä esittää: Monoblogin ensimmäinen FILLERI!

Onkin jo varmaan käynyt ilmi Bleach-rähinöissäni, kuinka vihaan fillereitä, jos ei ole mitään kerrottavaa, eikö voisi vaan pitää paussia, ja käyttää rahansa ja aikansa johonkin fiksumpaan. Ei varmaan, koska joihinkinhan on fillerienkin uppoavat.

Olen lopettanut Naruton, Bleachin ja One Piecen katsomisen fillereiden takia. Nykyään ne sitten ovatkin liian naïveja (kattokaa hieno ï) makuuni. Najveista animeista puheen ollen Darker Than Black oli loppujen lopuksi aika lapsellinen. Tyylikäs muiden shounen sarjojen joukossa, mutta olen jo itse seinen iässä.

Eräs toinen hypeen kuollut sarja on Eureka Seven; ei ole varmaan kohtuutonta odottaa jotain hienoa sarjalta, joka on vaikka minkä listan kärjessä ja josta puolet animemusicvideo.org:in videot on tehty. Alku olikin erittäin lupaava (no joo, olen katsonut sitä vasta 4 jaksoa), mutta yksi ainoa yksityiskohta murskasi koko versoavan uskottavuuden: "me emme liftaa rahasta." Eikä mitään selitystä. Tiedoksi jollekin muulle, joka ei ole katsonut Eureka Seveniä: liftauksella ei ole tekemistä peukalokyydin kanssa, vaan tarkoittaa Eurekan ilmalautailua.

Tarinamme sankaria (Naruto erivärisellä tukalla) ei tule toimeen COOLien tyyppien kanssa, koska kukaan ei puhu hänelle tai selitä mitään, vaikkei kukaan olekaan erityisen töykeä tai muutenkaan nauti hänen ahdingostaan. COOLille sakille tulee rahapula, ja pitäisi tienata jotenkin. Naruto ehdottaa osallistumista lift-kisaan, mutta kaikki vaan ohittavat hänen kommenttinsa, ja päättävät salakuljettaa sisäelimiä liftaavilla mechoillaan. Jakson päätteeksi, joku viimein avaa suunsa, ja kertoo Narutolle, että  "me emme liftaa rahasta."

Tämä on niin korni yritys nostaa joukon COOLeutta, että sarjan katsominen jäi minulta siihen. Siis juurihan he liftasivat isoilla robooteillaan ansaitakseen rahaa. Ja koko sakki on suunnilleen maailman mestaruustasoa liftauksessa, mutta ei "me emme liftaa rahasta." Olisi vaikka sanonut, että emme me voi mennä niin julkiselle paikalle, koska me salakuljetamme sisäelimiä työksemme.

Asiasta kukkaruukkuun: (fillerit ruukaavat olla hyvin johdonmukaisia) Vietin tässä äskettäin pitkää viikonloppua kotona, kun elämääni kyllästyneenä päätin, että nyt haluan katsoa jotain oikein rankkaa ja masentavaa, joten kaivoin esiin Texhnolyzen ja ensimmäinen jakso oli NIIIN hyvä ja fiilikseen sopiva, hekumoin siitä jo ircissäkin. Aivan loistavaa tunnelmaa, ensimmäiset jakson harvoista sanoista kohdassa 11:30, mistään ei saa mitään selvää. Miksen ollut katsonut tätä aikaisemmin, varmaan siksi, että se on liian masentava ja rankka, ja olen yrittänyt katsoa sitä Naruton, FMA:n ja One Piecen jälkeen.

Sitten iskin pyörimään toisen jakson. Ensimmäiset sanat minuutin sisällä alkumusiikin lopusta, animaation taso laskenut, ohjaajalle annettu potkut, kaikki selitetään kädestäpitäen, toinen vain(*) kahdesta päähenkilöstä angstaa koko jakson menetettyä kättänsä ja jalkaansa Jep... Tämähän se syy olikin. Jakson lopussa hullutiedenainen tulee tarjoamaan emo-sankarillemme *GASP* Texhnolyze-implantteja.  EI hienon sarjan nimi saa olla jotain noin konkreettista (Eureka Sevenkin kompastui tähän), puhumattamaan, että x-kirjain jo yksistään tekee nimestä kornin.

*) Kunnollisessa maximum complexity sarjassa on ainakin puolitusinaa päähenkilöä, joiden kuolleisuusprosentti sarjan lopussa on suoraan verrannollinen sarjan hyvyyteen... MAI-HIME! >:-C Mutta siitä joku toinen kerta.

Kommentteihinkin saa filleröidä.

4 kommenttia:

 1. Eureka seven on absoluuttinen, en salli, että puhut siitä pahaa neljän jakson perusteella. Se on kuitenkin tuhannesti parempi hahmoiltaan, tarinaltaan ja koko olemukseltaan kuin kaikki muut shounenit yhteensä. En edes tajua mikä ongelma tuossa "emme liftaa rahasta" -jutussa on - liftaaminen on kuitenkin niiden ainoa rentoutumiskeino ja yhteinen ajanviete, miksi sekin täytyis pilata osallistumalla kusisiin kisoihin, kun voi kerta sisäelimiäkin kuskata?

  Toinen outo pointti oli kyllä "sarjan nimi ei saa olla konkreettista". Aika harvassa sarjassa nimi ei liity konkreettisesti kehenkään / mihinkään - ethän edes Canaan -postauksessas maininnu tästä kammottavasta ongelmasta.

  VastaaPoista
 2. "Seinen iässä".

  Pyhä paska.. Aivan kuin olisin taas 12-vuotias katsomassa k16/k18-elokuvaa. :D

  VastaaPoista
 3. Emme liftaa rahasta, joten rikomme lakia, minkä vuoksi emme pääse liftamaan huviksemmekaan, koska joka paikassa meitä jahdataan.

  Sarjan nimen liittyminen konkreettisesti sarjaan on toinen juttu, mutta jos sarja on nimetty tekoelimen mukaan, se on jo liikaa. Kieltämättä Eureka Sevenin nimi ei ole lähellekään yhtä huono kuin Texhnolyzen.

  Canaanissa on se seikka, että nimi tarkoittaa muutakin kuin päähenkilöä. Olen myös aivan varma, että Eureka tarkoittaa muutakin kuin yhtä päähenkilöistä, mutta möläytinpähän kuitenkin. Olin nimittäin odottanut, että se tarkottaisi jotain hienompaa.

  Esimerkkejä hyvistä nimistä:
  Ghost in the Shell (ei kerro kummituksista eikä äyriäisistä)
  Gardens of the Moon (ei kerro Kuusta eikä puutarhoista)
  Full Metal Alchemist (konkreettisempi, mutta osuva olematta silti typerä)
  Bakemonogatari (sanaleikki nimessä sopii sarjan luonteeseen)
  Blue Drop (metaforat oikein käytettyinä on kivoja)
  Mnemosyne (...katsoin juuri wikipediasta, mitä se tarkoittaa, ja arvostus sarjaa kohtaan vaan kohosi)
  Hellsing (koska se on melkeen kuin Suomen pääkaupunki!)
  Kurenai (jostain syystä vain rakastan tätä nimeä, vaikka se onkin erittäin konkreettinen)

  Huonoja tai outoja nimiä:
  Bleach (sarja on nimetty päähenkilön hiusten mukaan...)
  Murder Princess (veljensä Kill Prince, äitinsä Homicide Queen ja isänsä Genocide King)
  .hack//SIGN (aika hieno itseasiassa, vaikka onkin yritetty liikaa)
  Chaos Head (kääntyisi suomeksi niin kivasti Sekopääksi)
  Kingdom Hearts (Mitä hittoa on Valtakuntasydämet?)
  Otome wa boku ni koishiteru (Vai tykkäät sinä tytöistä?)
  Mariaholic (edes sarjan hassun hauska luonne ei pelasta huonolta nimeltä)
  xxxHolic (Kuka näitä keksii?)

  VastaaPoista
 4. Tajusin itseasiassa juuri, että mariaholicilla yritetään tarkoittaa päähenkilön naisriippuvuutta. Silti se kuulostaa vaan siltä, kuin joku haluaisi nylkyttää sitä geneeristä pupillitonta patsasta, joka löytyy jokaisesta katolisesta tyttökoulusta.

  Monessa japanilaisten nimeämässä teoksessa on ajettu takaa jotain ideaa, mutta se on hukkunut käännöksessä, eivätkä he itse tajua, kuinka urpolta lopputulos toisinaan kuulostaa.

  Jos perus japanilainen olisi vähän jenkkiläisempi Ghost in the Shell olisi varmaan Soul in the Core. Eli vahinkojakin sattuu.

  Lähes aina pystyn ingrish nimestä päättelemään, mitä siinä on ajettu takaa, mutta se ei enää saa arvostusta nousemaan.

  VastaaPoista